En tale fra Moster

Print Friendly, PDF & Email

Kære Cecilie, kære familiemedlemmer,, mine Damer og herrer

I dette herlige selskab føler jeg lyst til at sige et par ord til min øjesten af en niece.
Jeg ved at du kære Cecilie frygter at jeg vil holde en meget meget pinlig og dårlig tale.
Til det vil jeg sige, du har nok ret. Min tale er virkelig ikke ret god, til gengæld er den meget lang for nu kan jeg få sagt noget af alt det jeg gerne vil – uden at blive afbrudt. Familien her – jeg nævner ingen navne -er jo kendt for at have et godt mundtøj – og holder sig jo ikke tilbage med at bruge det. Og det gælder jo også dig kære Sille.

Sådan nogle taler her kan enten være morsomme eller alvorlige.
Fest & farver bliver der sikkert rigeligt af i dag, så du får den alvorlige udgave.

I gamle dage markerede konfirmationen jo den sidste skoledag og efter blå mandag startede man voksenlivet som arbejder.
Det hed sig, at nu var man voksen.

Sådan er det heldigvis ikke mere.

Du er begyndt at blive voksen.
Du er begyndt at tage nogle vigtige valg selv – det ved jeg fra din mor….
Du er begyndt at tage stilling til verden omkring dig og dens mangfoldighed af gode og dårlige muligheder.
Jeg er sikker på, at du vælger flest af de gode selv om det måske kan være svært at skelne, når du står i situationen og skal vælge.
Jeg tror på at du vælger det gode liv både som teenager & som voksen.
Og Cecilie, det forpligtiger at blive voksen !
Som voksen har man pligt til at tage de bedst mulige valg.
At gøre sit bedste hver gang. Og Det er svært.

Det kan se helt håbløst ud en gang imellem.
Specielt når man begår fejltagelser.
Når man træffer de forkerte valg.
Når man roder sig ud i noget uoverskueligt
Men det gør vi alle sammen engang mellem.

Så nu træder du ind i de voksnes rækker.

I hvert fald i den forstand, at du på en anden måde end før skal til at leve dit liv. Det kan måske lyde lidt underligt, for lever man ikke altid sit liv, kunne du spørge. Og det gør man jo naturligvis, for hvis man ikke lever, så er man jo død.
Men der er alligevel forskel på bare at overleve og så at leve livet.
Den, der bare vil overleve, bare vil klare dagen og vejen og ikke vil risikere noget og mindst af alt sig selv; den, der bare glider med strømmen og gør som alle de andre eller de fleste gør Lever jo ikke sit eget liv.

Så nu træder du ind i de voksnes rækker.

Og i den mellemliggende periode hvor du er teenager ved jeg godt at den øverste etage er lukket pga ombygning og at du derfor for en periode vil være uden for pædagiogisk rækkevidde, men netop derfor er det her min sidste chance for at give dig nogle – måske ikke gode men alligevel velmenende råd.

Cecilie du skal huske at bruge solcreme.
Hvis jeg kun skal give dig ét enkelt godt råd om fremtiden, så må det være at du skal bruge solcreme med høj faktor.
De langsigtede fordele ved at bruge solcreme, er videnskabeligt bevist, hvorimod resten af de råd jeg kan give dig, ikke er mere pålidelige end mine egne mærkværdige livserfaringer.

De næste 10 år bliver nogle af de mest forvirrende men også nogle af de bedste år du kommer til at opleve. Så husk at nyde den kraft og skønhed som ungdommen giver dig. Det vil sikker først rigtigt gå op for dig hvilken kraft og skønhed der ligger i ungdommen når den engang om ca. 20 år så småt begynder at falme.
Men tro mig, om 25 år kigger du tilbage på billeder af dig selv fra de kommende år, og på en måde som du end ikke kan begynde at forstå, vil du genkalde dig det uendelige potentiale der ligger foran dig lige nu og du vil først rigtigt se hvor helt fantastisk du ser ud.

Jeg ved fra dine mor, at dine lærere taler pænt om dine evner i skolen. Specielt dansk er du god til.

Og som den gamle skibsreder McKinny Møller siger i sit motto ”den der har evnen har også pligten” Ligesådan har du en pligt til at nå så langt som muligt med de evner du har, mens du hele tiden mærker efter i maven for at finde ud af hvad det er der gør dig glad.

Lad være med at bekymre dig om fremtiden. At bekymre sig er lige så effektivt som at forsøge at løse en matematik opgave med tyggegummi.

Husk der findes kun 2 slags problemer her i verden, dem du kan gøre noget ved og dem du ikke kan gøre noget ved. Med dem du kan gøre noget ved, gør noget så hurtigt som muligt – de bliver ikke mindre af at du venter .
Med dem du ikke kan gøre noget ved – tag dem til efterretning og kom videre !!!
Vær ikke hensynsløs med andres følelser. Og find dig ikke i folk som er hensynsløse over for dig. —-Brug tandtråd.—- Spild ikke din tid med jalousi. Sommetider er du foran – andre tider er du bagerst, livet er et langt kapløb, men i sidste ende vil du indse at det kun er dig selv du kæmper imod.

Du skal huske på alle de komplimenter du får. Og glemme fornærmelserne. Hvis det lykkes for dig, vil jeg gerne vide hvordan?

Gem dine kærestebreve. Men ryd ud i gamle breve fra banken og skattevæsnet.

Du skal ikke føle dig som et dårligt menneske hvis du ikke har fundet ud af hvad du gerne vil med dit liv. Nogle af de mest interessante mennesker jeg har mødt anede stadig ikke hvad de ville være som 22årige. Nogle af de mest interessante 45årige jeg kender aner stadig ikke hvad de vil med deres liv.

Husk at få rigeligt kalk.

Pas godt på dine knæ. Du vil savne dem hvis du en dag ikke længere har dem.

Måske bliver du gift og måske ikke, måske får du børn og måske ikke og måske vil du danse salsa på din 75års bryllupsdag.
Uanset hvad du gør skal du altid huske at lykønske dig selv når det går godt, mens du aldrig skal nedgøre dig selv eller skælde dig selv ud. Det er det ikke værd.

Enhver rejse starter med det første skridt. Tag skridtet. Dit valg er allerede en halv chance. Intet kan gå værre end galt. Vær aldrig bange for hvad andre mennesker måtte tænke.

Nyd din krop, brug den så meget som muligt – den er det mest fantastiske redskab du nogensinde kommer til at eje. Dans, også selv om du er helt alene.
Accepter at der er ting i livet som aldrig ændre sig. Priser vil stige. Politikere bliver mere korrupte. Og du bliver ældre.

Forvent ikke at andre pr automatik støtter dig. Måske bliver du, fattig, måske bliver du rig måske gifter du dig med en rig mand, men du ved aldrig hvornår tingene vender så nyd hver dag du er nået godt igennem.

Husk på, at uanset hvor tåbeligt dine forældre nogen gange kan opføre sig så elsker de dig højt og vi i din familie vil dig alle sammen det bedste, men vi er kun mennesker.

Det var de råd jeg som moster kunne give dig. Og jeg ved godt at råd fra halvgamle familiemedlemmer er ren nostalgi. Og det at dele ud af sine erfaringer er som at fiske fortiden op af skraldespanden, tørre den af, male de værste pletter og så forsøge at gensælge den for mere end den er værd.Men du skal alligevel have et sidste råd med på vejen og det vil være: Du skal bare tage det roligt, du har hele livet foran dig og du skal Nok nå det hele !

Et stort tillykke til dig Cecilie.

Skal vi rejse os og skåle med Cecilie ?

Se også

Hvem er hvem? (rystesamme... Rekvister: Sværhedsgrad: 2 God til selskaber, hvor folk skal lærer hinanden at kende. Hver gæst får en lille seddel, hvorpå der står en lille historie om en
Takkesang… Melodi:  Bamses fødselsdag 1. En tak min mor og far skal ha’ for festen som de giver, til mig som jo blev konfirmer’t en dejlig dag det bliver,
Hvad finder man på til e... Melodi:  Til pinse når skoven Jørgens fødselsdag den 19. juni 2004 Mel. Til pinse når skoven… 1. Hvad finder man på til en fødselar som hedder Jørgen og
Juletræet med sin pynt Melodi:  Juletræet med sin pynt Julebordet med sin pynt, venter på vi får begyndt skal vi ta´en sild i år eller ta´ en lille tår ska´vi ta´et styk´med
Optimistvisen eller visen... Melodi:  Dyrtidsvisen Alt ka´ la´ sig gøre! Prøv at turde tørre. Tro at du er bedre, end de bedste, der er til. Bliv din egen herre, førend det
tak til mor og far Melodi:  Jeg er havren MEL: jeg er havren Tak jeg sige vil til far og mor, Fra mit hjerte kommer disse ord. Tak for dagen her, for denne
Hjertelig velkommen her Melodi:  Jeg en gård mig bygge vil Hjertelig velkommen her lyder nu til hver især bordets glæder nu skal nydes dog velkommen først skal bydes til hver gæst
En nat lå jeg hjemme und... Melodi:  Der bor en bager En nat jeg lå hjemme under dynen og trak mit vejr ind og ud af trynen kom lille Ole med paraply’en han viste
takkesang d; Melodi:  Jeg en gård mig bygge vil Melodi: jeg går mig bygge ved. Jeg vil her ved vores bord, gerne takke far og mor. Og jeg beder alle
Til min dejlige kone Melodi:  Så længe jeg lever Du fejre fødselsdag i dag Du er rundet tres og jeg skal ikke klag’ Du er stadig meget smuk Som du sidder her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *